ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ

ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας

Στα τέλη Μαΐου του 2010, κρίθηκε σκόπιμο οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εγκατασταθούν μονίμως στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθούν βήμα προς βήμα την εφαρμογή των μέτρων για τη δημοσιονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και φαινόταν τότε, στα τέλη Μαΐου, ότι υπήρχε ο κίνδυνος να μην εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου. Οι ελεγκτές λοιπόν εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, ανασκουμπώθηκαν και επιδόθηκαν στο ελεγκτικό τους έργο.
Γύρω στα μέσα Ιουνίου, άρχισαν τα πρώτα μηνύματα των ελεγκτών προς τις Βρυξέλλες: «Κοιτάξτε, δεν είναι απλά τα πράγματα…» «Ας τους δώσουμε δυο βδομαδούλες ακόμα…» Στα κεντρικά της τρόικας παραξενεύτηκαν. Είχαν από την άλλη και την Αγγέλα, που πίεζε. Έδωσαν χρόνο σιωπηρά και προσπάθησαν να καθησυχάσουν την Αγγέλα, μουρμουρίζοντας κάτι για κερδοσκόπους.
Στο μεταξύ, στην Αθήνα πιάσαν οι ζέστες. Και μιλάμε για καύσωνα, με σκόνη από τη Σαχάρα να σου κόβεται η ανάσα. Πού να ξεμυτίσεις από τη Grande Bretagne… Τα air condition δούλευαν στο φουλ. Ήταν, συνεπώς, και οικολογικά τα αίτια – πιο πολύ όμως η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία: δεν είναι σωστό τους ανθρώπους να τους έχουμε στο ξενοδοχείο. Εξάλλου, είχαν αναπτυχθεί πλέον διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ελεγκτές είχαν πάψει να είναι «οι ελεγκτές», ήταν πλέον ο Λαρς, η Λέσλι, ο Τζέισον… Σιγά σιγά λοιπόν, και αθόρυβα, οι ελεγκτές βρέθηκαν σε κάτι βιλίτσες χάρμα – Εκάλη, Δροσιά, Σαρωνίδα… Όσο για τις πισίνες – υπερβολές, δεν ήτανε δα και ολυμπιακών διαστάσεων! Ήρθε και ο Αύγουστος και η Αθήνα, κρίση-ξεκρίση, παρέλυσε: λογικό, πήγαν οι άνθρωποι στα χωριά τους, να φάνε ντοματούλα από το μποστάνι, «προπολεμική». Τα μπάνια του λαού, γίναν μπάνια του ελεγκτού: ευτυχώς, βρέθηκαν κάτι χριστιανοί με σκάφος, να τους κάνουν ένα τουρ στα νησιά μας, να δουν ομορφιά να χορτάσει το μάτι τους…
Τον Σεπτέμβριο, οι ελεγκτές έπεσαν ξανά με τα μούτρα στη δουλειά, αποφασισμένοι να ελέγξουν τα δημοσιονομικά μέχρι την τελευταία δεκάρα. Έχαναν όμως πολύτιμες εργατοώρες: άντε να κατέβεις με το τζιπ από την Εκάλη στο κέντρο, με τέτοια κίνηση. Ευτυχώς, υπήρχε το ίντερνετ· άρχισαν να δουλεύουν από το σπίτι, με τα στοιχεία που τους έστελνε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.
Σύντομα, προέκυψε το πρόβλημα την ενημέρωσης του ελληνικού λαού για την πορεία της οικονομίας. Κανείς δεν εμπιστευόταν πια τους πολιτικούς. Έτσι, οι ελεγκτές άρχισαν δειλά δειλά τις εμφανίσεις στην ελληνική τηλεόραση: πρώτα Χατζηνικολάου και Πρετεντέρη, έπειτα άλλος στην Τατιάνα, άλλος στη Λαμπίρη, μετά πέρασαν και στην πρωινή ζώνη, προκρίνοντας ως στρατηγικό συνομιλητή τους την Ελληνίδα Νοικοκυρά: Μενεγάκη, Μελέτη, Χρουσαλά – μέχρι που έφτασαν, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να υποδείξουν τρόπους μείωσης του κόστους ζωής ανά νοικοκυριό, να μαγειρεύουν παρέα με τη Βέφα. Όσο για την τρόικα και την Αγγέλα, τους προωθούσαν τα mail της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Δεν είχαν πλέον χρόνο ούτε να τα ανοίξουν να ρίξουν μια ματιά, πού να προλάβουν, από πρωινάδικο σε μεσημεριανάδικο, και το βράδυ Αρβύλα και Θέμο…

Είκοσι χρόνια αργότερα (Αθήνα, 30 Μαΐου 2030)

Ο Λαρς σήμερα ζει στην Αμοργό, όπου έχει δημιουργήσει συνεδριακό κέντρο με επιδότηση από την Ε.Ε. και παράλληλα πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα αγροτουρισμού και πράσινης αειφόρου ανάπτυξης.

Η Λέσλι παντρεύτηκε έναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ζει στην Αθήνα.

Ο Τζέισον διορίστηκε στον ΟΣΕ, σύμβουλος έρευνας και τεχνολογίας.

Ο Χοσέ κατηγορήθηκε για συμμετοχή στα σκάνδαλα του Οργανισμού Λιμένος Καρπενησίου και του ολυμπιακών προδιαγραφών κλειστού γυμναστηρίου της Μονής Ξηροποτάμου στο Άγιον Όρος. Ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Σιμόνα ίδρυσε μονάδα βιοκαλλιέργειας και ζει στο Αντίρριο καλλιεργώντας τζάνερα.

Ο Χάινριχ συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2017 στο Πέραμα και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς. Καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και υπέβαλε έφεση, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

Ο Ζοάο είναι πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Ο Σβεν είναι πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι υπόλοιποι ελεγκτές παραμένουν στην Αθήνα, ελέγχοντας άγρυπνα την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας…

(Η κεντρική ιδέα και τα βασικά σημεία του ανωτέρω πονήματος προέκυψαν χθες κατόπιν πολύ σοβαρής συζήτησης σχετικά με το πού πάει τέλος πάντων αυτός ο τόπος. Παρίσταντο και συζητούσαν: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Χρυσούλα Σπανού, Θανάσης Βούτσινος, Αντώνης Γλυκός, Βίκυ Καπουτσή, Ελένη Κεχαγιόγλου, Βίκυ Στυλιαρά και ο υπογράφων.)

Γιώργος Τσακνιάς, 30 Μαΐου 2010

by Giorgos Tsaknias on Sunday, May 30, 2010 at 3:22pm (από τα notes του fb).
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: