Η Στεμνίτσα, η πατρίδα μας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ | Το Βήμα, ένθετο “Βιβλία”, Κυριακή 29 Ιουνίου 2003

Έδρα της διμηνιαίας Στεμνίτσας, Περιοδικής έκδοσης του Πατριωτικού Συνδέσμου Τρικολώνων (πρωτοκυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1976, το E.Λ.I.A. διαθέτει όλα τα φύλλα ως το 1978 καθώς και τρία φύλλα των επόμενων δύο ετών) ήταν η Αθήνα. H Στεμνίτσα ανήκει στην κατηγορία εντύπων που κατατάσσονται στα τοπικά φύλλα με βάση το κοινό στο οποίο απευθύνονται και όχι τον τόπο έκδοσης. Πρόκειται συνήθως για επίσημα όργανα τοπικών συλλόγων και κατά κανόνα παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά – ως προς το περιεχόμενο, την κατανομή της ύλης και το ύφος – τα οποία δικαιολογούν και επί της ουσίας την ομαδοποίησή τους σε υποσύνολο του τοπικού Τύπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν Αθήναις εκδιδόμενες τοπικές εφημερίδες αποτελούν το 17% της καταγεγραμμένης συλλογής τοπικών εφημερίδων του ΕΛΙΑ, με άλλα λόγια η μία στις έξι ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Στο κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου της Στεμνίτσας («Ενα καινούργιο ξεκίνημα») προσδιορίζεται ο σκοπός της έκδοσης που είναι «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Στεμνίτσας, η θεραπεία των αναγκών της και η προβολή της σ’ όλους τους τομείς». Πιο κάτω, η δέσμευση του εκδότη ότι «αυτό το φύλλο… θα προσπαθήση να σταθή μακριά από προσωπικές αντιθέσεις, από φατριασμούς και κάθε πολιτική εκδήλωση», απηχεί ένα τυπικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας εντύπων, το ιδεολόγημα ότι ο «πατριωτισμός» (ο αναφερόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα) είναι υπεράνω της ιδιότητας του πολίτη του ελληνικού κράτους, αποτελεί ικανό συνεκτικό ιστό και, συνεπώς, βασικό καθήκον του ατόμου είναι η «προάσπιση» και η «προώθηση» των «συμφερόντων» του τόπου του.

Αλλο ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό των τοπικών εφημερίδων που βγαίνουν στην Αθήνα είναι η αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος θεματολογία, σε αντίθεση με άλλα έντυπα -ιδίως όσα κυκλοφορούν σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις- που καλύπτουν και την εσωτερική και διεθνή ειδησεογραφία. H Στεμνίτσα ασχολείται με τοπικά θέματα, όχι τόσο με καθημερινές ειδήσεις (η στήλη «Τα νέα της πατρίδας» καταλαμβάνει μικρή έκταση και είναι πιο αποστασιοποιημένη από ό,τι αντίστοιχες στήλες εφημερίδων που εκδίδονται στην επαρχία) όσο με γενικότερα ζητήματα που αφορούν την περιοχή («H σημασία της τουριστικής κινήσεως», «Μία νέα μεγάλη δωρεά»). Μεγάλο μέρος της ύλης καταλαμβάνουν οι αναφορές στις δραστηριότητες του τοπικού συλλόγου, που άλλωστε εκδίδει και την εφημερίδα («Το νέο διοικητικό συμβούλιο», «H συνεστίαση της αδελφότητας Στεμνιτσιωτών»).

Την υπόλοιπη ύλη της εφημερίδας καλύπτουν άρθρα σχετικά με την τοπική ιστορία και λαογραφία, καθώς και χρονογραφήματα. Σε ένα τέτοιο κείμενο, ο συντάκτης της εφημερίδας Νάσος Συναδινός έχει έναν φανταστικό διάλογο με μια μορφή από το παρελθόν της Στεμνίτσας, την εδώ και χρόνια πεθαμένη «θεια Σταυριανή». Τα λόγια που βάζει στο στόμα της μοιάζουν να υπονομεύουν τον ίδιο τον ρόλο του: «Θέλουτε μωρέ και ‘φημερίδα! Ούλα τα είχε η Μαριωρή, εφτούνο της έλειπε. Αφήκατε να ρημάξει ο τόπος μας, να γιομίσει με χουχουλόγιωργες και νυχτοπούλια… Οι ανθρώποι φτιάχνουνε τους τόπους και τους ομορφαίνουν, όχι τα παλιόχαρτα».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=152333&ct=47&dt=29/06/2003#ixzz1Exziy8Ar
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: