Το Σαββατοκύριακο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ | Το Βήμα, ένθετο “Βιβλία”, Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2002

«Το Σαββατοκύριακο δεν έρχεται να πληρώση κανένα κενόν, όπως στερεοτύπως συνηθίζεται να λέγεται εις κάθε νέαν έκδοσιν περιοδικού ή επιθεωρήσεως. Απλούστατα διότι κανένα κενόν δεν υπάρχει εις τον εβδομαδιαίον Τύπον. Αντιθέτως εκείνο που τελευταίως παρατηρείται είνε ένας υπερπληθωρισμός εντύπου χάρτου. […] Να μπορή να διαβάζεται. Με αυτήν και μόνην την φιλοδοξίαν εκδίδεται σήμερα Το Σαββατοκύριακο». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το πρωτότυπο και ειλικρινές editorial της εξασέλιδης εβδομαδιαίας εφημερίδας των Αθηνών (το ΕΛΙΑ διαθέτει το φύλλο αρ. 1 του Ετους 1, με ημερομηνία 20.3.1937) που έβγαινε ως το 1941.

Ο μετριοπαθής στόχος του Σαββατοκύριακου εκπληρώνεται και με το παραπάνω. Αυτό είναι φανερό και μόνο από την απαρίθμηση των συντακτών της εφημερίδας: Ο Χρ. Γιαννακόπουλος (εκδότης του Σαββατοκύριακου και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των έργων Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Δεσποινίς ετών 39, Θανασάκης ο πολιτευόμενος), ο Δ. Γιαννουκάκης (Εμπρός, Αθηναϊκά Νέα, Ημερήσιος Κήρυξ, Βραδυνή, Εθνικός Κήρυξ), ο Πωλ Νορ (Νίκος Νικολαΐδης, ευθυμογράφος, συνεργάτης πλήθους εφημερίδων και εκδότης της σατιρικής Παπαρούνας), ο Αχιλλέας Μαμάκης (αρχισυντάκτης των Αθηναϊκών Νέων και της Ακροπόλεως, παραγωγός από το 1951 της πρώτης ραδιοφωνικής εκπομπής με αντικείμενο το θέατρο), ο Δ. Μπόγρης (θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος), ο Παύλος Παλαιολόγος (συντάκτης της Ακροπόλεως, διευθυντής της κωνσταντινουπολίτικης εφημερίδας Πατρίς, συνεργάτης αργότερα της Βραδυνής, του Ελληνικού Βήματος και ανταποκριτής της νεοϋορκέζικης Ατλαντίδος), ο Π. Παπαδούκας, ο Κώστας Χαιρόπουλος (γιος του Χρήστου και εγγονός του Κωστή Χαιρόπουλου), ο Δ. Χρονόπουλος και ο Δημήτρης Ψαθάς αποτελούν τη βασική συντακτική ομάδα, ο Ν. Τσελεμεντές κρατά τη στήλη της μαγειρικής, ενώ μεταξύ άλλων συνεργάζονται οι Ορέστης Λάσκος, Αλέκος Σακελλάριος, Μίμης Ρηγόπουλος καθώς και η Μαρίκα Κοτοπούλη, με ένα αυτοβιογραφικό κείμενο συνοδευόμενο από ανέκδοτο πορτρέτο της ηθοποιού με την υπογραφή της Nelly’s.Για το «προσεχές φύλλον» προαναγγέλλονται οι συνεργασίες των Γ. Βλάχου και Γ. Πωπ.

Όσον αφορά την ύλη, η εσωτερική ειδησεογραφία έχει να κάνει με θέματα ανώδυνα (βρισκόμαστε στον πρώτο χρόνο της μεταξικής δικτατορίας), με διεθνή γεγονότα (που καλύπτονται με εκτενή και ενδιαφέροντα άρθρα: «Φοβεροί εξοπλισμοί», «Το ταξίδι του Μουσσολίνι», «Αι τελευταίαι μάχαι εις Γουαδαλαχάρα») και κυρίως με καλλιτεχνικά νέα (τα Καλουτάκια σε προκλητική φωτογραφία με αφορμή το «νέον ελληνικόν φιλμ», η δεύτερη σελίδα αφιερωμένη ολόκληρη στην «Καλλιτεχνική ζωή»), στήλες γυναικείου ενδιαφέροντος («Μικραί συμβουλαί διά την νοικοκυρά – συνταγαί Τσελεμεντέ», «Μυστικά ωραιότητος όπου κάμνουν τας Γαλλίδας παγκοσμίως περιφήμους») και ποικίλη ύλη. Στην τέταρτη σελίδα δημοσιεύεται σε συνέχειες το αστυνομικό μυθιστόρημα του Φρανκ Σόου Ταξιδεύοντας με τον θάνατο ενώ η σελίδα αυτή ολοκληρώνεται με το θέμα που κατ’ εξοχήν εγγυάται στον αναγνώστη ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο: «Τριακόσιοι ναυαγοί θύματα καννιβάλων, αυθεντική ιστορία φρίκης και αίματος».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=47&artid=146366&dt=20/10/2002#ixzz1ExwBCf00
* Σημείωση: το ΕΛΙΑ διαθέτει πλήρη σειρά της εφημερίδας, όχι μόνο το πρώτο φύλλο.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: