Το Μέλλον Κεφαλληνίας και Ιθάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ | Το Βήμα, ένθετο “Βιβλία”,  Σάββατο 4 Μαΐου 2002

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Μέλλον Κεφαλληνίας και Ιθάκης» ιδρύθηκε το 1964. Στο ΕΛΙΑ φυλάσσονται 37 φύλλα από το 1973 ως το 1979. (Τον ίδιο τίτλο, «Το Μέλλον», έφερε η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδόθηκε στην Κεφαλλονιά το 1921 με τον υπότιτλο «Εφημερίς Κόμματος Ελευθεροφρόνων», το κόμμα του Ιωάννη Μεταξά.)

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις της εφημερίδας για το πολιτειακό. Στην πρώτη σελίδα του φ. αρ. 432 (26.7.1973) φιγουράρουν οι φωτογραφίες του Γεωργίου Παπαδόπουλου και του Οδυσσέα Αγγελή, («Προέδρου» και «Αντιπροέδρου» της «Δημοκρατίας» αντιστοίχως). Το κύριο άρθρο τιτλοφορείται «Σκέψεις ενός απλού ψηφοφόρου επί τη μεθαυριανή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» και προπαγανδίζει το «Ναι» στο χουντικό δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου 1973 που θα επικύρωνε την κατάργηση της Βασιλείας από τον Παπαδόπουλο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον απλό ψηφοφόρο, ενώ οι Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος έδωσαν το προβάδισμα στον Θρόνο, προκειμένου να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο στην «Εθνική Σωτηρία», «ο Θρόνος, συνηθισμένος εις κολακείας, εγωπαθής και αχάριστος, επροτίμησε την ανταρσία της 13ης Δεκεμβρίου και αυτοεξορισθείς… συνωμοτών εις σκοτεινάς συνωμοσίας, οικείας και γνωρίμους εις τους σκοτεινούς διαδρόμους των Βασιλικών Ανακτόρων και του μεσαίωνος… επεχείρησε το δεύτερον πραξικόπημα εις το ναυτικόν». Αλλο δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα, με τίτλο «Επίκαιρες σκέψεις», καταλήγει ως εξής: «”Ναι” λοιπόν στην αλλαγή και ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες σ’ αυτόν τον γνήσιο Ελληνα που λεβέντικα μας την πρόσφερε. Αλλο πράγμα Βασίλειον της Ελλάδος και άλλο Ελληνική Δημοκρατία». Τελικώς το «Ναι» απέσπασε το 78%.

Τυχαίνει το επόμενο φύλλο της εφημερίδας που διαθέτει το ΕΛΙΑ (αρ. 485, 28.11.1974) να είναι αυτό που κυκλοφόρησε ανάμεσα στις πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης και στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου με το οποίο για πρώτη φορά δόθηκε μια σαφής λαϊκή ετυμηγορία υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας κατά τρόπο αδιάβλητο και μη αμφισβητήσιμο (69,2% υπέρ της Αβασίλευτης, 30,8% υπέρ της Βασιλευομένης). Προ του δημοψηφίσματος, το «Μέλλον Κεφαλληνίας και Ιθάκης» παίρνει θέση: «Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξεν ο πρώτος ο οποίος είχεν το σθένος να αναμετρηθή με την δικτατορίαν, τον Δεκέμβριον του 1967. Ο Βασιλεύς επήρε τελικώς τον δρόμον της εξορίας από την Πατρίδα από αγάπη προς τον λαόν, διά να μη αιματοκυλισθή η Χώρα… Η δικτατορία της επταετίας, η οποία δεν αφήκε τίποτε όρθιο εις τον δύστυχο τόπο, βρήκε αντίπαλο τον Βασιλέα… Η κατάργησις της Βασιλευομένης Δημοκρατίας από την Χούνταν εσήμαινε πραγματικήν κατάργησιν της Δημοκρατίας…» Σημειωτέον ότι και στα δύο φύλλα αναφέρεται ως ιδιοκτήτης-διευθυντής το ίδιο πρόσωπο.

Εκφράζοντας ίσως την απογοήτευση των συντακτών του από τα εγκόσμια, η θεματολογία του «Μέλλοντος» κατά τα επόμενα χρόνια στρέφεται όλο και περισσότερο γύρω από ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=47&artid=125331&dt=04/05/2002#ixzz1Exd6WXDP
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: