Η ζωή εν Μπάφω

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 15:05 (www.bookpress.gr)

Επιμ. Γιώργος Τσακνιάς

Κύριε Διευθυντά,

Σας γράφω προκειμένου να αποκαταστήσω τη μνήμη ενός παραγνωρισμένου συγγραφέα, ο οποίος παράλληλα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πατρίδας μας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Ο Ευγένιος Ταχτσίδης γεννήθηκε το 1890 στο Αϊβαλί, ενώ σύντομα μετακόμισε στην Αθήνα και κατετάγη στη Σχολή Ευελπίδων. Το 1921 τον βρίσκει στις διαβιβάσεις του Υπουργείου Στρατιωτικών.

Μια μέρα ρώτησε τον ανώτερό του εάν θα αποφασιστεί προέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία. Εκείνος τον κοίταξε βλοσυρός και του απάντησε: «Μιλιά!» Ο Ταχτσίδης τηλεγράφησε την απάντηση του ανωτέρου του στο μέτωπο, με αποτέλεσμα η διοίκηση της στρατιάς να θεωρήσει ότι διετάχθη να φτάσει στην Κόκκινη Μηλιά∙ ακολούθησαν η Μικρασιατική Καταστροφή, η επανάσταση του Πλαστήρα, η δίκη και η εκτέλεση των έξι. Οι αναίτιες επικρίσεις που δέχθηκε για αυτή τη μικρή παρανόηση, οδήγησαν τον Ταχτσίδη στην παραίτηση από το στράτευμα, προκειμένου να αφιερωθεί στη λογοτεχνία.

Το 1929 κυκλοφόρησε το δοκίμιο «Ελεύθερο Νεύμα», στο οποίο εξέθετε τις απόψεις του για τη λογοτεχνία και τη γλώσσα (του σώματος), ενώ το 1933 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα («Δεν αργώ»). Τα έργα του αυτά, καθώς και τα «Οι μεγάλοι, σήμερα» (1936), «Γιούγκερ Γούμαν» (1938), «Ή πριγκηπέσα ή σκαμπώ» (1945) και «Ένα παιδί μετράει κάστρα» (1956) ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών και κατηγοριών για λογοκλοπή από τους εκπροσώπους της λεγόμενης «γενιάς του ’30», οι οποίοι φαίνεται πως δεν εκτίμησαν τον διακειμενικό διάλογο, τον τόσο, μα τόσο επίκαιρο σήμερα, στη μεταμοντέρνα εποχή μας.

Το 1958 ο Ευγένιος Ταχτσίδης δημοσίευσε το magnum opus του, που έμελλε να είναι και το κύκνειο άσμα του, με τίτλο «Το μυθιστόρημα των Τεσσάρων». Οι Βενέζης, Καραγάτσης, Μυριβήλης και Τερζάκης επέδειξαν −κατά την ταπεινή μου γνώμη− μικροψυχία καταθέτοντας αγωγή εναντίον του Ταχτσίδη, το μυθιστόρημα του οποίου ουδεμία σχέση είχε με το ομώνυμο δικό τους, καθώς αναφερόταν στον τελικό του κυπέλλου ποδοσφαίρου του 1950, όπου η ΑΕΚ είχε ρίξει στον Άρη μια ξεγυρισμένη τεσσάρα.

Πέθανε, παρεξηγημένος και απογοητευμένος το 1961 στο σπίτι του, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ημιτελές έμεινε το αυτοβιογραφικό έργο «Η ζωή εν Μπάφω», το οποίο, εάν και όταν δημοσιευτεί, αναμένεται να ρίξει φως στις συκοφαντίες περί χρήσης ινδικής κάνναβης από τον μεγάλο αυτό Νεοέλληνα συγγραφέα.

Γεράσιμος Αντζουλάτος

φιλόλογος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: