Αντικομμουνιστική Ελλάς

Γ. ΤΣΑΚΝΙΑΣ | Το Βήμα, ένθετο “Βιβλία”, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2002

Η ταραγμένη και γοητευτική δεκαετία του 1960 είναι η εποχή κατά την οποία κορυφώθηκε η πρώτη φάση του Ψυχρού Πολέμου (που παραλίγο να γίνει εξαιρετικά θερμός) και ακόμη ξέσπασε η κρίση τόσο στον δυτικό όσο και στον ανατολικό κόσμο (ο Τρίτος βρισκόταν σε διαρκή κρίση ούτως ή άλλως). Στη μετεμφυλιακή Ελλάδα των κυβερνήσεων της ΕΡΕ οι αντιθέσεις οξύνονταν και η νέα δεκαετία έβρισκε τον αστικό δημοκρατικό κόσμο σε άνοδο και την κοινοβουλευτική Αριστερά σε ακόμη μεγαλύτερη (αναλογικά) άνοδο. Ο αντικομμουνισμός, κύριο όπλο της «εθνικόφρονος παρατάξεως» στην αντιμετώπιση της Αριστεράς και των «συνοδοιπόρων» της (δημοκρατικών, κεντρώων κ.ο.κ.), έβρισκε βήμα στις σελίδες πλείστων εντύπων της πρωτεύουσας και της επαρχίας.

Μια εφημερίδα που κρατούσε ψηλά τη σημαία του εθνικού αγώνος φέρει τον εύγλωττο τίτλο Αντικομμουνιστική Ελλάς (τουλάχιστον δώδεκα εφημερίδες της ίδιας περίπου εποχής περιελάμβαναν το επίθετο «αντικομμουνιστικός» στον τίτλο τους). Η μηνιαία (άλλοτε διμηνιαία) εφημερίδα που κυκλοφορούσε στην Αθήνα από το 1959 ως το 1963, αυτοπροσδιορίζεται στον υπότιτλό της ως «Πανελλήνιος εθνική εφημερίς παγκοσμίου ενημερότητος, όργανον μάχης και διαφωτίσεως εναντίον του κομμουνισμού». Το ΕΛΙΑ διαθέτει το φ. αρ. 26 (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1961).

Το κύριο άρθρο αναφέρεται στο εκλογικό σύστημα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και υποστηρίζει ότι μοναδικό κριτήριο επιλογής πρέπει να είναι το πώς θα προκύψει «ισχυρά Εθνική Παράταξις» που θα προφυλάξει τον τόπο «από τον καραδοκούντα κομμουνιστικόν κίνδυνον». Η πρώτη σελίδα φιλοξενεί ακόμη άρθρο για τη «λυσσώδη εκστρατεία κομμουνιστών και συνοδοιπόρων εναντίον των εθνικών μας ενόπλων δυνάμεων», ρεπορτάζ για την «προσπάθεια σοβιετικής διεισδύσεως εις την Αφρικήν» (όπου μαθαίνουμε ότι η δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα ήταν προβοκάτσια των σοβιετικών πρακτόρων, παρ’ όλο που – ή επειδή – ήταν πράκτορας και ο ίδιος) και πορτρέτο του διαδόχου Κωνσταντίνου με τίτλο «Το καμάρι του ελληνικού λαού» (έτσι, χωρίς σχετικό άρθρο). Γενικά, η ύλη της εφημερίδας είναι αμιγώς και συνεπέστατα αντικομμουνιστική – το μοναδικό άσχετο άρθρο αναφέρεται στον Γιάννη Κολοκοτρώνη. Στη λογοτεχνική στήλη δημοσιεύεται η 26η και τελευταία συνέχεια του μυθιστορήματος του Αθ. Τσόγκα Ο Δραπέτης, γραμμένου «αποκλειστικώς για την “Αντικομμουνιστική Ελλάδα”» όπου ο Νίκος και η Φωτούλα δραπετεύουν από την κόλαση του Εμβέρ Χότζα στα άγια ελληνικά χώματα με τη βοήθεια του Μπίρκο, του αλβανού αντικομμουνιστή.

Από την εφημερίδα δεν λείπει και μια «υπεύθυνος δήλωσις» μετανοίας κομμουνιστού: «Ο κάτωθι υπογεγραμμένος… δηλώ υπευθύνως ότι… ανεμίχθην εκ πλάνης… Αντιληφθείς ότι το Κ.Κ.Ε. και αι λοιπαί εξ αυτού εξαρτώμεναι οργανώσεις απεργάζονται τον όλεθρον και υποδούλωσιν της Πατρίδος μας διέκοψα κάθε δεσμόν και επαφήν… και τάσσομαι ανεπιφυλάκτως με την Εθνικόφρονα παράταξιν… Ωσαύτως διέκοψα κάθε δεσμόν πλέον με την πολιτικήν παράταξιν της Ε.Δ.Α. και τάσσομαι υπό την σημαίαν της Ε.Ρ.Ε. Ο δηλών…».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=47&artid=128977&dt=06/10/2002#ixzz1ExRlhPcu
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: