Ο ελληνικός θερμοσίφων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ | Το Βήμα, ένθετο “Βιβλία”, Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2004

Ο ελληνικός θερμοσίφων, μηνιαία έκδοσις εις την υπηρεσία των τεχνικών κυκλοφόρησε το 1966. H εξασέλιδη εφημερίδα, διαστάσεων 35X25 εκ., ανήκε στον βιομήχανο B. Χρυσάκη, γενικό διευθυντή της εταιρείας Straus Super-Extra.

Οι τέσσερις πρώτες σελίδες του φύλλου αρ. 1 (Μάρτιος-Απρίλιος 1966) – το μοναδικό που διαθέτει η συλλογή Τύπου του E.Λ.I.A. – είναι αφιερωμένες σε «ένα σημαντικό εθνικό γεγονός: Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάσθηκε η απονομή του Σήματος Ποιότητος της Ελληνικής Ηλεκτροτεχνικής Ενώσεως στα θερμοσίφωνα της βιομηχανίας Straus, στις πολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχείου King’s Palace, την παρελθούσα Παρασκευή 29 Απριλίου». Παρατίθενται οι ανακοινώσεις προς τους δημοσιογράφους του Δ. Μαρινόπουλου, προέδρου του ΣΕΒ (μία παράγραφος), του Γ. Δράκου, προέδρου του ΔΣ της Ιζόλα (μία παράγραφος), καθώς και η ομιλία του B. Χρυσάκη (μιάμιση σελίδα). Στη δεξίωση που ακολούθησε την απονομή του Σήματος Ποιότητος «παρέστησαν εκλεκτά μέλη της Αθηναϊκής Κοινωνίας» (ονομαστικώς αναφέρονται μερικοί υπουργοί, καθώς και τρεις-τέσσερις βουλευτές της EPE).

Στην τέταρτη σελίδα ακολουθεί το φωτογραφικό ρεπορτάζ από τη δεξίωση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πέμπτης σελίδας του εντύπου καταλαμβάνει η Συνέντευξις του μηνός, η οποία αυτόν τον μήνα έτυχε να είναι με τον M. Λεβαχίδη, γενικό γραμματέα της EHE. Στην ερώτηση «Ποια είναι η ελληνική βιομηχανία η οποία πήρε το πρώτο Σήμα Ποιότητος και για ποιο από τα προϊόντα της;» ο γενικός γραμματέας απαντά με παρρησία και σαφήνεια: «H βιομηχανία που πήρε το Σήμα Ποιότητος για θερμοσίφωνες είναι η “Straus”».

H υπόλοιπη σελίδα είναι αφιερωμένη σε ένα άρθρο γενικότερου ενδιαφέροντος, με τίτλο: Το ζεστό νερό και η σημασία του. Αν, ως τώρα, οι όποιες εξάρσεις στο ύφος των κειμένων είχαν να κάνουν με τις επιτυχίες της εταιρείας Straus Super-Extra και, συνακόλουθα, με τη γενικότερη αισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας, εδώ διακρίνουμε μια νότα κοινωνικής ευαισθησίας: «Εάν το τρεχούμενο κρύο νερό μετέβαλε τη ζωή της νοικοκυράς, το ζεστό νερό από τη βρύση οφείλει να της προσφέρη την άνεσι και την καθαριότητα με τη μεγαλύτερη ευκολία και τη μικρότερη κόπωσι, ώστε οι σχετικές εργασίες να είναι ευχάριστες και όχι βασανιστικές». Γενικού ενδιαφέροντος είναι και η ύλη της έκτης και τελευταίας σελίδας (Απαραίτητη η προστασία των υδάτων υδρεύσεως της πρωτευούσης, Κινδυνεύει η ανθρωπότητα από έλλειψι νερού).

Και μια θλιβερή είδηση: «Πυρκαϊά, προκληθείσα από έκρηξιν θερμοσίφωνος, αποτέφρωσε διαμέρισμα ιατρού εις την οδόν Πατησίων. […] Είναι όμως τόσο εύκολο να αποφύγη ένας αγοραστής θερμοσίφωνος και τον ελάχιστο κίνδυνο. Αρκεί να διαλέξει έναν Straus Super-Extra, ο οποίος φέρει το ΣΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ της Ελληνικής Ηλεκτροτεχνικής Ενώσεως και παρέχει την εγγύησι της ποιότητος και της ασφαλείας».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=47&artid=144976&dt=24/10/2004#ixzz1EyC7GgNq
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: