Natura να φύγουμε

Προλετάριος μικροϊδιοκτήτης γης, κατεστραμμένος από το εκτρωματικό άρθρο 9 (διακρίνεται όρθιο, πίσω του). Η επιγραφή δεξιά (“προσωχί στις κότες”) αναφέρεται στους οικολόγους που τον φάγανε τον άνθρωπο, με την υπερευαισθησία τους.

Αποφασισμένο φαίνεται το αριστερό κίνημα στη χώρα μας, που εκφράζεται κύρια από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να μην αφήσει να περάσει η δεξιά στροφή τής κυβέρνησης, με το άθλιο άρθρο 9 του νομοσχεδίου Μπιρμπίλη.

Η υπουργός Περιβάλλοντος προσπαθεί να εφαρμόσει οδηγία της Ε.Ε. και να εναρμονίσει (κάπως) τις χωροταξικές μας συνήθειες με το δίκτυο Natura 2000, το οποίο ορίζει παντού στην Ευρώπη, αλλά και στην πατρίδα μας, περιοχές προστασίας της πανίδας, της χλωρίδας, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κ.ο.κ. Δηλαδή, θα μας πούνε τώρα οι παλιογερμαναράδες πού θα χτίσουμε και πού όχι, μπας κι ενοχληθεί καμιά φώκια ή κάνας σταχτοτσικνιάς.

Φοινικόδασος, Βίκος, Ελαφόνησος, Σαμαριά, Δαδιά, Στυμφαλία, Μαίναλο, Πάρνωνας, Πήλιο – κινδυνεύουν, με το εγκληματικό άρθρο 9 του νομοσχεδίου Μπιρμπίλη, να μείνουν πυκνοφυτεμένα και αηδιαστικά πράσινα (ή, τέλος πάντων, να διατηρήσουν όση πρασινάδα τους απομένει), αντί να γεμίσουν κάτασπρα σπιτάκια με αλουμινένια κουφώματα, με πιλοτές και με τις σιδεριές στην ταράτσα να περιμένουν την παντρειά της κόρης. Αυτό, το δικαίωμα στο πανωσήκωμα, πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού, πατριώτες. Όχι για μας· για τη φουκαριάρα την κόρη μας.

Το ότι έχουμε ακόμα χλωρίδα και πανίδα, είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Ρυθμίζεται εύκολα. Όσο για τα αρχαία, μας αρκεί η περηφάνια που μας πλημμυρίζει όταν τα αντικρίζουμε, τα δάκρυα που αναβλύζουν καθώς αναπολούμε τον πρόγονό μας τον Περικλή. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να επιτραπεί η δόμηση κοντά στα αρχαία: να τα βλέπουμε κάθε πρωί από το μπαλκόνι μας και να διαμορφώνουμε εθνική συνείδηση. Τους Ευρωπαίους δεν τους νοιάζουν αυτά, δεν τα καταλαβαίνουν, διότι όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, αυτοί ήταν στις σπηλιές τους.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έσωσαν τη σοσιαλιστική τιμή του Κινήματος και ζήτησαν να αποσύρει η κυρία Μπιρμπίλη το επίμαχο άρθρο. Διατράνωσαν έτσι την απόφασή τους να μείνουν πιστοί στην προγραμματική διακήρυξη του αρχηγού τους για Αειφόρο Δόμηση.

Η στάση της υπουργού είναι κατεξοχήν ανθελληνική: προσπαθεί να βάλει φραγμούς στην «εκτός σχεδίου δόμηση», η οποία αποτελεί επινόηση δική μας. Τη χρωστάμε στο δαιμόνιο της φυλής. Ψάξτε όπου θέλετε στην Ευρώπη: κανείς από τους κουτόφραγκους δεν το έχει σκεφτεί. Αλλά έτσι είναι: σε ένα πράγμα είμαστε πρωτοπόροι, και η κατοχική κυβέρνηση πάει να το καταργήσει. Έτσι εξηγείται η άρνηση της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. να ψηφίσουν το άρθρο 9.

Η Natura είναι ξεκάθαρα ταξική. Αυτός είναι ο λόγος που οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. τάχθηκαν κατά του άρθρου 9. Ευνοεί την ολιγαρχία, τα ντόπια και ξένα μονοπώλια, και στρέφεται ευθέως κατά της μικρής ιδιοκτησίας, η οποία συνεπάγεται de facto το δικαίωμα του κτίζειν. Όπως παρατηρεί ορθά ο πολιτικός σχολιαστής Θ. Τριανταφύλλου, πρόκειται για ανάλυση με βάση τις αρχές του δομικού μαρξισμού.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., από την πλευρά του, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το εν λόγω άρθρο. Θα ακολουθήσουν ζυμώσεις, λαϊκές συνελεύσεις, συζητήσεις των μελών της κάθε συνιστώσας, συζητήσεις των συνιστωσών μεταξύ τους και συζητήσεις των τάσεων του ΣΥΝ μέχρι να καταλήξουν σε ένα κείμενο επιφυλάξεων που θα εκφράζει όλες τις πλευρές. Μετά θα εμφανιστεί ο Αλαβάνος και θα πει κάτι άλλο.

Το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στο επίμαχο άρθρο, οργάνωσε χθες συλλαλητήριο. Πρώτο πέρασε το μπλοκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό σύνθημα «Γιώργο, προχώρα, δόμησέ τα όλα». Ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, φωνάζοντας «κάτω οι κουκουβάγιες, ζήτω οι Κουκουβάουνες». Χωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία πραγματοποίησε το Κ.Κ.Ε., τα μέλη του οποίου τραγούδησαν περήφανα το «Εμπρός της Γης οι δομημένοι», κραδαίνοντας αντίτυπα του “Ένα βήμα μπρος, τέσσερα στρέμματα πίσω”. Στο περιθώριο της πορείας, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων εισήλθαν στον Εθνικό Κήπο και αποπειράθηκαν να χαλάσουν φωλιές χελιδονιών, φωνάζοντας «έξω τα αποδημητικά από την πατρίδα μας», «Δόξα, Τιμή, Χρυσή Οικοδομή»,  «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και εκτοξεύοντας (σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας Θ. Τριανταφύλλου) απειλές του τύπου «οικολόγοι διεθνιστούληδες, θα σας δομήσουμε και θα σας δείρουμε».

Τι έχεις αυτού μέσα; Δεν πιστεύω να κρύβεις κανέναν σταχτοτσικνιά, ε;

Βλέπουμε λοιπόν ότι το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου τάσσεται εναντίον του άρθρου 9 ή, έστω, έχει τις επιφυλάξεις του. Ποιοι υπερασπίζονται το επίμαχο άρθρο; Κάτι ανυπόληπτες ομαδούλες, που προφανώς εκφράζουν συμφέροντα του αμερικανοεβραϊκού λόμπι: WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Επίσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Αριστερά ­– κάτι γκρουπούσκουλα, δηλαδή, χίπηδες, φρικιά και χασικλήδες καρεκλοκένταυροι. Ειδικά όσον αφορά τον τελευταίο χαρακτηρισμό, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η Δημοκρατική Αριστερά, ο βουλευτής της οποίας Γ. Ψαριανός έχει στο παρελθόν εκφραστεί υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών ουσιών, όπως είχε καταγγείλει τότε ο Ριζοσπάστης, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου της κυρίας Μπιρμπίλη εξαιτίας μιας παρεξήγησης: άκουσε Natura και νόμισε ότι πρόκειται για Ντατούρα. Οικολόγοι και δηαρίτες το ’χουν ρίξει στη μαστούρα.

Advertisements

3 Responses to “Natura να φύγουμε”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by stefan parastatidis and constantinos alexaco, Eleni Kechagioglou. Eleni Kechagioglou said: Natura να φύγουμε: http://t.co/8DzjNzS Καλημέρα σας. […]

 2. nkarakasis Says:

  μμ(*)μμ!

 3. 9/3/2011 από το in.gr (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231082530)

  Αθήνα
  Τροποποίηση για τα οικόπεδα τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων εισήγαγε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη στη ρύθμιση για την οικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές Natura. Παρ’ όλα αυτά, οι αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ παραμένουν, ζητώντας περαιτέρω «νομικές αποσαφηνίσεις». Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία.

  Σύμφωνα με την τροποποίηση, άρτια και οικοδομήσιμα θα θεωρούνται «κατ’ εξαίρεση», αλλά χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, τα οικόπεδα με έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε περιοχές Natura, τα οποία έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011 και σύμφωνα με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα.

  Εντούτοις, και η ρύθμιση αυτή συναντά ενστάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές θεωρούν ότι χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις, όπως για τη μη δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, ή στον όρο που τίθεται για μεταγραφή των νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας μέχρι την 1η Μαρτίου.

  Ανάμεσα στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω αλλαγών είναι οι Κώστας Γείτονας και Αικατερίνη Περλεπέ- Σηφουνάκη που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και οι Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωϊδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Βούρος και Βαγγέλης Γιουματζίδης που αναμένεται να τοποθετηθούν στη συζήτηση επί των άρθρων.

  «Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, και ορίσαμε τη συγκεκριμένη αρτιότητα ως μοναδική παρέκκλιση για τα οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011. Η ρύθμιση αυτή καθιστά απολύτως σαφή την απόφαση μας να ελεγχθεί η εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων αυτών περιοχών και την ίδια στιγμή εξασφαλίζει μια δίκαιη αντιμετώπιση για τους ιδιοκτήτες εκτάσεων μικρότερων των 10 στρεμμάτων», είπε από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος.

  Κατά του επίμαχου άρθρου τάχθηκαν οι βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ, ενώ επιφυλάχθηκαν να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία αν δεν γίνουν περαιτέρω αλλαγές. Αντίθετα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης πρότειναν μεγαλύτερη αυστηροποίηση των όρων δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές.

  [Δικό μου σχόλιο: πρόοδος η τωρινή στάση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: