Nature morte

Ιδού μια πανέμορφη περιοχή Natura, στην καρδιά της πρωτεύουσας. Κατατμήθηκε η ίδια, αντί να κατατμηθούν τα οικόπεδα γύρω της (ήταν απλούστερο, τελικά).

Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη για τη βιοποικιλότητα και τις περιοχές Natura, που ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές. Χάρη στην ηρωική αντίσταση αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ευτυχώς ακολούθησαν την πατριωτική στάση των συναδέλφων τους της Ν.Δ. και, κυρίως, του ΛΑ.Ο.Σ., το επίμαχο άρθρο 9 φαίνεται να αφήνει ορισμένα παραθυράκια, προκειμένου να μην μαραζώσει η ελληνική ύπαιθρος εξαιτίας δυο σπίνων και τριών θάμνων. Αν έχετε οικοπεδάκι (έλα τώρα, έλα τώρα, μεταξύ μας…), τρεχάτε να πράξετε τα δέοντα. Μετά, γυρίστε σπίτι, βγάλτε τα παπούτσια, αράξτε στον καναπέ και παίξτε το ακόλουθο παιχνιδάκι:

1) Διαβάστε το ρεπορτάζ του in.gr, το οποίο παρατίθεται αυτούσιο παρακάτω.

2) Παίξτε στοιχήματα για το πόσες «προγενέστερες» εγκρίσεις θα εμφανιστούν ως διά μαγείας, πόσα τοπογραφικά θα φτιαχτούν εν ριπή οφθαλμού, πόσες πλαγιές σε νησιά θα αλλάξουν κλίση μέσα σε μια νύχτα (αρκεί μια ωραία, παραδοσιακή ξερολιθιά), πόσοι κατσικόδρομοι θα αναβαθμιστούν σε «δημόσιες οδούς» βάσει Προεδρικού Διατάγματος κ.ο.κ.

3) Απολαύστε τα κέρδη σας από τα στοιχήματα στη νεόδμητη βίλα σας.

4) Μην παραλείψετε να ευχαριστήσετε τους βουλευτές που υποχρέωσαν την Υπουργό να αφήσει τα παραθυράκια, ιδίως εκείνους του ΠΑΣΟΚ, που επιτέλους πάτησαν πόδι και απέδειξαν ότι δεν είναι κομματικά πρόβατα, να ψηφίζουν ό,τι λέει το Κόμμα.

Το ρεπορτάζ του in.gr (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231099168)

Αθήνα

Σε αγώνα δρόµου θα αποδυθούν µέχρι τη δηµοσίευση του νόµου για τη βιοποικιλότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειµένου να «κόψουν» εκτός σχεδίου οικόπεδα τεσσάρων στρεµµάτων στις περιοχές του δικτύου Natura και να τα κατοχυρώσουν µε συµβολαιογραφικές πράξεις.

Μετά την ψήφιση του νόµου η µόνη παρέκκλιση σε αυτές τις περιοχές προκειµένου κάποιος να µπορεί να χτίσει θα είναι τα 4 στρέµµατα.

Ωστόσο, σύµφωνα µε ειδικούς που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ο χρόνος δεν είναι σύµµαχος για όσους θέλουν να «κόψουν» τα οικόπεδά τους (για παράδειγµα τα 20 στρέµµατα να γίνουν πέντε 4άρια).

Για να κατοχυρωθεί ένα οικόπεδο ως άρτιο και οικοδοµήσιµο, πρέπει να υπάρχουν τοπογραφικό και έγκριση από το δασαρχείο, που όµως είναι πολύ δύσκολο να εκδοθεί σε λιγότερο από 2 µήνες, εκτός αν υπάρχει προγενέστερη έγκριση.

Έτσι, δεν αποκλείεται πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν µικρές ιδιοκτησίες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χτίσουν, να αρχίσουν στο διάστηµα που αποµένει να προσκοµίζουν ακόµη και ψεύτικα τοπογραφικά, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

Από τη δηµοσίευση του νόµου και µετά οι µόνοι ιδιοκτήτες που θα µπορούν να χτίσουν είναι όσοι έχουν από 10 στρέµµατα και πάνωκαι όσοι έχουν σήµερα κατοχυρωµένα 4 στρέµµατα. Τα αγροτεµάχια αυτά µπορεί να έχουν 45 µέτρα πρόσοψη σε διεθνείς εθνικές, επαρχιακές, δηµοτικές και κοινοτικές οδούς αλλά και 25 µέτρα, ανάλογα µε τον χρόνο κατάτµησής τους.

«Στις περιοχές Natura όποιος θέλει να πάρει οικόπεδο, όποιος θέλει να δοµήσει θα πρέπει να έχει 10 στρέµµατα. Όποιος θέλει να κατατµήσει ένα πολύ µεγαλύτερο οικόπεδο από αυτό των 10 στρεµµάτων µπορεί να το κάνει χρησιµοποιώντας υποπολλαπλάσιο του 10. Δηλαδή, µπορεί να το διαιρέσει σε 10άρια. Δεν µπορεί να κατατµήσει παρακάτω», τόνισε την Πέμπτη, σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθµό η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη.

Το νέο στοιχείο είναι ότι µε Προεδρικό Διάταγµα θακαθορίζεται η έννοια του κοινόχρηστου δρόµου.

«Κοινόχρηστος δεν µπορεί να είναι ο δρόµος τον οποίο ανοίγω εγώ µε τον διπλανό µου, ο οποίος έχει άλλο ένα οικόπεδο, για ναεξυπηρετηθούµε εµείς οι δύο», συµπλήρωσε η υπουργός.

Παρά τις υποχωρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος στην επίµαχη διάταξη για τη δόµηση στις εκτός σχεδίου περιοχές Natura, οι αλλαγές που συντελούνται στον «ιδιοκτησιακό χάρτη» είναι µεγάλες και αποτελούν προάγγελο του τι αναµένεται να ισχύσει σε µερικά χρόνια γενικώς για την εκτός σχεδίου δόµηση.

Για τις εκτός σχεδίου περιοχές του δικτύου Natura καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις των 750, των 1.200 και των 2.500 τετραγωνικών µέτρων και διατηρείται ως µοναδική εξαίρεση η παρέκκλιση των 4 στρεµµάτων σε οποιονδήποτε δρόµο. Παράλληλα, σε 25 µικρά νησιά του Αιγαίου απαγορεύεται η δόµηση στα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε µέση κλίση πλέον του 40%.

Newsroom ΔΟΛ

Υ.Γ.:  5) (προαιρετικά) Μονολογείστε: “Τς τς τς, δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρώπη…”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: