Κύριον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενταύθα

«Αρκετά έχουμε αυτομαστιγωθεί στη
Ν.Δ.», τόνισε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Κύριε Στυλιανίδη, μήπως θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε πού και πότε έλαβε χώρα η σεμνή τελετή της αυτομαστιγώσεως της Ν.Δ.; Διότι, καταπώς φαίνεται, δυστυχώς τη χάσαμε. Ήθελα όσο τίποτε άλλο να παρευρεθώ – εγώ και αρκετοί φίλοι και γνωστοί.

Αντ’ αυτής είδαμε τον πρώην πρωθυπουργό να κρύβεται. Ή, μάλλον, δεν τον είδαμε, διότι κρύβεται πολύ καλά. Τι; Σε ποιον αναφέρομαι; Μα στον πρώην καταλληλότερο, φυσικά! Ξέρετε, εκείνον που θα επανίδρυε το κράτος. Ε, λοιπόν, δε νομίζω ότι αμφιβάλλει κανείς πως η πενταετία της επανιδρύσεως υπήρξε καταστροφική. Αφήστε, αφήστε μια στιγμή «τους άλλους». Βεβαίως και δεν δημιουργήσατε εσείς το άθλιο πελατειακό κράτος, το βρήκατε έτοιμο, κραταιό και ακμάζον. Αλλά αφήστε τους μια στιγμή, ας μιλήσουμε για εσάς. Κάνατε κάτι που δεν το ξέρω; Κάτι καλό, θέλω να πω, έστω καλούτσικο, ένα πράγμα, κάτι – οτιδήποτε. Δεν εννοώ καινούργια δάνεια, αυτά τα γνωρίζουμε όλοι. (Α, ώστε αυτό εννοούσατε «επανίδρυση», κάτι σαν τα δάνεια της Επανάστασης του ’21…) Μια «μεταρρύθμιση» της προκοπής κάνατε στα πέντε χρόνια που είχατε την εξουσία, προκειμένου να αρχίσετε, έστω, να ανατρέπετε την κατάσταση που βρήκατε; Δεν λέω, δεξιοί είστε – αλλά κι εγώ μια επιτυχημένη δεξιά μεταρρύθμιση σάς ζητάω. Υπάρχουν και σοβαροί δεξιοί στον πολιτισμένο κόσμο.

Κύριε Στυλιανίδη, στη συνέντευξή σας στον ΒΗΜΑ fm δηλώσατε ότι «η αυτοκριτική της Ν.Δ. έγινε». Αλλά δεν έγινε. Δεν κάνατε αυτοκριτική, όπως δεν έκανε κανείς σε αυτή τη χώρα – τουλάχιστον κανείς από εκείνους που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Θυμάμαι ότι παρακολουθούσα τις ειδήσεις την περίοδο που το κόμμα σας βρισκόταν στην εξουσία και υπήρχε μια διαρκής συζήτηση για την «εικόνα της κυβέρνησης». Την εικόνα. Λέγατε (όλοι, όχι εσείς προσωπικά) ότι η κυβέρνηση παράγει έργο κι ότι αυτό δεν βγαίνει προς τα έξω κι ότι αυτό είναι ζήτημα επικοινωνίας. Τώρα που δεν βρίσκεστε στην κυβέρνηση και δεν έχετε φόρτο εργασίας, γιατί δεν μας λέτε ποιο ήταν εκείνο το έργο που παρήχθη;

Ξέρετε, αυτό το πολιτικάντικο παιχνιδάκι, κι αυτά τα θλιβερά ενδοκομματικά σας ντέρμπι και μπαράζ για τη ζώνη υποβιβασμού (φταίει ο Αλογοσκούφης∙ όχι, φταίει ο Καραμανλής∙ όχι, στην πραγματικότητα φταίει ο Σουφλιάς) πείθουν όλο και λιγότερο κόσμο. Βέβαια, δε λέω, το σύστημα δεν αποκλείεται να εξακολουθήσει να λειτουργεί, ακόμα κι έτσι, για κάποιον καιρό. Πιθανόν να τα καταφέρετε να ξαναέρθετε στην εξουσία – τσίκι τσίκι, να περάσετε το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, παρόλο που η αδιευκρίνιστη ψήφος διογκούται διαρκώς, να περιμένετε δηλαδή να πέσει η κυβέρνηση – γιατί για να τη ρίξετε δεν είστε ικανοί.

Θα μου πείτε: «Κι εσένα τι σε νοιάζει; Αριστερός δεν είσαι;» Ναι για, αριστερός είμαι. Ως αριστερός θα ήθελα, βλέπετε, να λειτουργούσε καλύτερα η κοινοβουλευτική δημοκρατία μας (μη σας πω κιόλας ότι θα ήθελα «να βάθαινε και να πλάταινε»). Ξέρετε, αυτή για την οποία «χύθηκε αίμα». Και σεις, που ξεπετάτε την έννοια της αυτοκριτικής με πέντε λέξεις, που δηλώνετε μεγαλόστομα ότι «δεν κοιτάτε το παρελθόν», εκπροσωπείτε ένα σημαντικό θεσμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το οποίο αποφεύγει επιμελώς να λύσει τα δικά του προβλήματα ταυτότητας, αρνείται να δρομολογήσει τον μετασχηματισμό του σε ένα σύγχρονο συντηρητικό κόμμα, από μια σύναξη τσιφλικάδων που είναι σήμερα, και το μόνο που καταφέρνει με την ανερμάτιστη πολιτική του είναι να δίνει άλλοθι σε μια ανίκανη, επικίνδυνη και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων κυβέρνηση.

Φιλικά (ε, χμ, όχι)

Με τιμή (μπα, με τίποτα)

Ειλικρινώς υμέτερος (μπρρρρρ)

Γιώργος Τσακνιάς

Τα περί αυτομαστίγωσης εδώ: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231105435

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: