Τέλος γάμου

Από σημερινό ρεπορτάζ του in.gr:

Αθήνα

Ειδικό τέλος ύψους από 30 έως 160 ευρώ για τους πολιτικούς γάμους επιβάλλουν το τελευταίο διάστημα πολλοί δήμοι της χώρας.

Το ειδικό αυτό τέλος το εντάσσουν στα ανταποδοτικά τέλη, επικαλούμενοι την αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους λόγω της κατακόρυφης αύξησης των πολιτικών γάμων εξαιτίας της κρίσης, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Για να δικαιολογήσουν, μάλιστα, το τέλος γάμου συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή με μια σειρά από παροχές, όπως δώρα προς τους νεόνυμφους, ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικά εφέ κ.ά.

Το «τέλους γάμου» οδηγεί τους νεόνυμφους να τελούν τον πολιτικό τους γάμο σε δήμους εκτός τον τόπων κατοικίας τους, όπου δεν υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση εκτός από τα παράβολα των 36 ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία.

Το γεγονός αυτό, όμως, φέρνει με τη σειρά του φαινόμενα «ντόμινο», με πολλούς δήμους να υποχρεώνονται να επιβάλλουν και αυτοί το τέλος για να ανακόψουν τους «εισαγόμενους» από τις γειτονικές περιοχές.

 

Έχω μια σειρά από παρατηρήσεις σχετικά με την είδηση:

 1. Ευτυχώς πρόλαβα. Το 2005, ο πολιτικός γάμος ήτο τζαμπέ.
 2. Το “τέλος γάμου” ακούγεται κάπως δυσοίωνο για τους νεονύμφους. Βρείτε έναν άλλον όρο. Εκτός κι αν ετοιμάζετε χαράτσι και για τα διαζύγια, οπότε έχετε κάθε λόγο να τους γρουσουζεύετε.
 3. Τα “δώρα προς τους νεονύμφους” για να δικαιολογηθεί το τέλος μού θυμίζουν μια στιχομυθία από ένα παλιό Μίκυ Μάους, μεταξύ του Ντόναλντ και του Μόμπυ Ντακ, στο φαλαινοθηρικό του τελευταίου:
  Ντόναλντ: Τι είναι αυτό το φως;
  Μόμπυ: Για να μην πέσει κανένα πλοίο πάνω στη σημαδούρα.
  Ντόναλντ: Και η σημαδούρα τι χρειάζεται;
  Μόμπυ: Μα για να στηρίζει το φως.
 4. Ούτε θέλω να φανταστώ τι θα είναι τα δωράκια του Δήμου.
 5. “Ζωντανή μουσική” που καλύπτεται από 160 ευρώ, ενώ έχουν αφαιρεθεί τα δωράκια κλπ. (ε, κάτι θα μένει και στον Δήμο, αλλιώς είμαστε 100% στη λογική της σημαδούρας); Μάλλον θα πρόκειται για την ανιψούλα του δημάρχου και το παιδικό αρμόνιο που της έφερε ο Άι Βασίλης (Casio, κι αυτό αν ο συγκεκριμένος Άι Βασίλης δεν ήτανε τσίπης – αλλιώς κάνα ταϊβανέζικο).
 6. Last but not least: τα “οπτικοακουστικά εφέ”. Πεθαίνω. Αλήθεια. Τρελαίνομαι. Ό,τι κι αν είναι, τα γουστάρω τόσο πολύ, που σκέφτομαι να ξαναπαντρευτώ (με τον ίδιο άνθρωπο, όπως Αμερική, που ξαναπαντρεύονται κάθε χρόνο), μόνο και μόνο για να απολαύσω τα “οπτικοακουστικά εφέ”.

Και μια πρόταση: αν είναι να έχουμε δωράκια, live μουσικούλα και -κυρίως!- “οπτικοακουστικά εφέ”, νομίζω πρέπει κι ο δήμαρχος να ντύνεται Elvis, κι ας πάει το τέλος στα 200 ευρώ. Χαλάλι! (“Αχ, κύριε Καμίνη μου, σας πηγαίνει χάρμα η φαβορίτα…”)

Advertisements

3 Responses to “Τέλος γάμου”

 1. Αν θυμηθώ τι τραβήξαμε εμείς για να παντρευτούμε εν έτει 2002, όταν τα παρακείμενα δημαρχεία μας έλεγαν ότι “ο πολιτικός γάμος δεν έπιασε στην Ελλάδα” (προφανώς πίστευαν ότι ήταν κάποιου είδους καταβολάδα) και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να μας παντρέψουν παρά μόνο εργάσιμες ώρες (π.χ. Τετάρτη πρωί), θα προτιμούσα να έχω την επιλογή του “τέλους γάμου”. Στοιχίζει λιγότερο από το να αποζημιώσεις όλους τους φίλους που θέλουν να είναι στο γάμο επειδή θα χάσουν το μεροκάματο. Εκτός κι αν πληρώνεις το κερατιάτικο και πάλι έχεις την ίδια αντιμετώπιση.

 2. πάντα τό λεγα οτι το ΠΑΣΟΚ είναι υπερ του ελευθερου έρωτα κάνει οτι μπορει για να καταργησει του αστικους θεσμους : γαμος ιδιοκτησία κλπ ! επιτελους σοσιαλισμος!

 3. Υπάρχουν και πιο φτηνές λύσεις το αντρόγυνο ο παπάς και ο κουμπάρος σε κανά ξωκλήσι

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: