Ρατσισμός ή πολιτική ορθότητα;


Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν ξεκινούν και δεν τελειώνουν με ένα tweet μιας αθλήτριας. Η κινητοποίηση, ωστόσο, της κοινωνίας, μέσω των social media, και η άμεση επίσημη αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς, είχαν ένα απτό αποτέλεσμα: η Ελλάδα δεν θα εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από τη Βούλα Παπαχρήστου. Δεν τίθεται κανένα θέμα «ελευθερίας του λόγου»· όταν εκπροσωπείς κι άλλους, πέρα από τον εαυτό σου, αρχίζουν και μπαίνουν περιορισμοί. Και εδώ ο περιορισμός είναι αυτονόητος: όχι, δεν δέχομαι να εκπροσωπηθώ, να εκπροσωπηθεί η χώρα μου από ανθρώπους που κάνουν χυδαία ρατσιστικά αστεία.

Από εκεί και πέρα: πολιτική ορθότητα; Πολλά μπορούμε να πούμε. Το απλούστερο, ωστόσο, —διότι με τα πολλά λόγια χάνεται η ουσία— είναι ΝΑΙ. Δεν γουστάρω την πολιτική ορθότητα, την προτιμώ όμως χίλιες φορές από τον ρατσισμό και από τον νεοναζισμό. Κι επειδή δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο συντεταγμένο τρόπο για την αντιμετώπισή τους από την κοινωνία (οι διάφορες φεϊσμπουκικές δηλώσεις τύπου «τσακίστε τους φασίστες» δεν βλέπω σε τι χρησιμεύουν, πέρα από μια εφηβική εκτόνωση), ας περάσουμε από το αναγκαίο στάδιο της πολιτικής ορθότητας πρώτα, μέχρι να καταλάβουμε όλοι τι πάει να πει νεοναζισμός και ρατσισμός. Και μετά, βλέπουμε.

Το twitter της Βούλας Παπαχρήστου
Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς

3 Responses to “Ρατσισμός ή πολιτική ορθότητα;”

 1. Αντώνης (εγώ είμαι ρε) Βαρβούνης Says:

  δεν εχω καμία αναμηξει με τα πολιτικά!!!ειμαι Αθλήτρια και μονο!!
  Πιθανότατα δεν έχει και καμία “ανάμηξει” ούτε με την ορθογραφία και γενικά τη σκέψη αλλά τέλος πάντων.
  Εμένα πάντως το όλο θέμα μου φάνηκε κάπως υπερβολικό γιατί αν και δεν τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια για το άτομό της, δε βρίσκω το συγκεκριμένο σχόλιο και τόσο ρατσιστικό.Ίσως δεν το κατάλαβα. Πχ. η ίδια φράση με Τρικαλινούς:
  “Με τόσους Τρικαλίνούς στην Αθήνα τουλάχιστον το κουνούπι του δυτικού Ληθαίου θα έβρισκε ντόπιο φαγητό.”
  Η ίδια η φράση δηλ. δε με έπεισε για το ρατσισμό της. Απόδειξη ενοχής βρίσκω περισσότερο στο γεγονός ότι ζήτησε συγνώμη.
  Έχουμε πει και οι ίδιοι δίαφορα ρατσιστικά ανέκδοτα στο παρελθόν, χωρίς βέβαια να εκπροσωπούμε την Ελλάδα και χωρίς να συμφωνούμε με αυτά. Άκουσα ότι οι απόψεις της γενικά ταυτίζονται με αυτών που ρίχνουν μπουνιές στα κανάλια και ναι δεν θα ήθελα να με “εκπροσωπεί” ένα άτομο με τέτοιες απόψεις, αλλά προσωπικά θα ήθελα κάτι πιο τρανταχτό για να με πέισει ότι είναι “δίκαιο” να αποκλειστεί.Επίσης η φράση ενός φίλου ότι οι Αφρικανοί είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα οπότε αυτή δε θα πάθει και τίποτα, πάλι δε με καλύπτει.
  Τέλος πάντων αν απλώς έβλεπα ξεκάθαραρα το ρατσισμό μέσα στη φράση αυτή θα συμφωνούσα σε όλα.

 2. Bithas konstantinos Says:

  Που ειδατε παιδια τα ρατσιστικα σχολια,μαλον δεν ξερεται την ελληνικη γλωσσα.Κακογουστο αστειο ?Ναι αλλα δεν βριζει κανεναν.Αλοιμονο θα ξεχασουμε και τα λιγα Ελληνικα που ξερουμε!!!!!

 3. Αντώνης Βαρβούνης Says:

  Άκυρο άκυρο. Δεν είχα λάβει υπ’όψιν ότι το κουνούπι αυτό σκοτώνει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: